Så blir 2024

Cecilia spår…

– Även om inflationen sjunker kommer nästa år att karaktäriseras av ett högt ränteläge. Det är därför viktigt att hushållen inte tänker för kortsiktigt och tror att det snart är över.

– Det kommer att bli tufft för vår ekonomi, på kort sikt är Sverige kanske ett av de europeiska länderna som får det allra tuffast, säger Cecilia Thomasson Blomquist och pekar på att räntehöjningar slår igenom snabbare hos de svenska hushållen där många har bolån med korta bindningstider jämfört med andra länders hushåll.

– Allt talar för att arbetslösheten kommer att stiga även om vi hittills sett en viss eftersläpning. Vi är i en lågkonjunktur med fallande orderingång hos företagen.

– Glöm inte att aktörerna på börsen i Sverige redan vet att det kommer att bli kämpigt och att det därför återspeglas i priset.

När det gäller fastighetsbolagen menar Cecilia Thomasson Blomquist att det inte bara var Riksbankens vilja att hålla räntorna nere på noll eller minus som bäddat för att många av bolagen nu har problem med sina höga belåningar.

– Riksbanken stimulerade också ekonomin under många år genom att köpa upp statsobligationer. När de dessutom började köpa bostadsobligationer, och förtagsobligationer, gick man ett steg för långt. Detta agerande pressade ytterligare ner priset på pengar för fastighetsbolagen och är en av förklaringarna till att sektorn har fått problem, förklarar Cecilia Thomasson Blomquist och tillägger att PP Pensions fastighetsportfölj inte är belånad.

Hur ska vi tänka kring det egna sparandet?

– Det är viktigt att vara rädd om besparingarna och att inte i onödan plocka av dem för att slippa sänka sin konsumtion. Sparpengarna kan behövas längre fram om den egna ekonomin blir ännu sämre till exempel på grund av arbetslöshet.

Och det långsiktiga sparandet?

– Vi måste alltid tänka framåt. Ett allt viktigare sparande är att arbeta på en plats där de anställda har tjänstepension, säger Cecilia Thomasson Blomquist och framhåller fördelen med att det är ett sparade som sker utan att den enskilda behöver ta av egna pengar.

– Vi avstår pengar i dag för att ha i morgon. Då behöver vi säkerställa att vi får del av den tillväxt som är i världen. Därför passar det inte att satsa på några få enskilda aktier utan istället välja en bredd i portföljen som fångar upp tillväxten.

PP Pension har skapat en egen fond, PP Pension Aktieallokeringsfond, som har denna inriktning. Hur har den gått hittills?

– Fonden investerar 30 procent i Sverige och 70 procent globalt. Vi tycker att det är bra att ha mer i Sverige än i en vanlig globalfond där Sverige endast utgör någon procent.

– Hittills i år har den gått drygt 16 procent och cirka 45 procent på tre år. Det kan jämföras med den svenska börsen som ökat drygt 25 procent under samma treårsperiod, säger Cecilia Thomasson Blomquist, inte utan en viss stolthet.