5 tips till dig som funderar på att gå i pension
- Ta reda på vad du får. Du gör det enklast på minpension.se. Du kan se mer om vad du får från PP Pension på pppension.se. På minpension.se kan du pröva och se hur pensionerna förändras om du börjar ta ut tidigt eller sent och beroende på hur lång eller kort tid du har ut olika pensioner.
- Tänk på att livet efter arbetslivet är 20-30 år för de flesta och vi är oftast aktiva och friska (med lite skavanker) större delen av den tiden. Därför är det sällan bra att ta ut stora delar av pensionerna i början. Försökt istället att få så jämn pension som möjligt över åren. Tar du ut mycket pension på kort tid riskerar du också att en stor del av pensionen försvinner i skatt.
- Kan du öka på dina inkomster? Ska du fortsätta att arbeta? Eller hitta något nytt extraknäck? Kanske kan en hobby eller en talang bli en extra inkomstkälla. Det kan vara bra att fungera kring detta tidigt. Kanske kan du få någon vidareutbildning genom jobbet som gör att du kan öka din kompetens och därmed få ett jobb som både är roligare och som inte är så slitsamt.
- Hur vill du bo? Väntar du dig en låg pension kan det vara svårt att få bolån längre fram. Räkna inte med huset som en pensionsförsäkring. Vi vill ofta bo kvar i huset när det äntligen finns gott om tid att ägna sig åt trädgården. Fundera också på om du kan tjäna pengar på din bostad. En del bygger om en del av huset till en uthyrningsdel. Andra hyr ut ett rum eller fritidshuset när de inte är där. Det kan ge bra extrainkomster.
- Vill du ändra någon utbetalningstid – ta kontakt med bolaget i god tid innan utbetalningen ska börja. När en tjänstepension eller privat pensionsförsäkring har börjat betalas ut kan du inte ändra dig. (Men det finns förslag på att även tjänstepensioner i framtiden ska få stoppknapp de första fem åren). Den allmänna pensionen, alltså inkomstpension och premiepension, kan ändras när du vill. Du kan ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent av var och en av dem och du kan ändra och göra uppehåll när du vill.