Fem tips efter 50

Efter 50 är det dags att ägna en tanke på den kommande pensioneringen. Här kommer fem nyttiga tips!

1. Ge dig själv kontroll
Gå in på minpension.se och se över din prognos för kommande pensioner. Från 54 års ålder får du också tillgång till tjänsten ”Uttagsplaneraren” där du kan laborera med hur, när och i vilken ordning du vill ta ut pensionerna. Planerna kan du spara för framtiden och du behöver inte fatta några beslut ännu.

2. Våga tänka på livet efter yrkeslivet
Tänker du ”det blir som det blir” får du garanterat sämre pension. Hur länge orkar du arbeta? Är det dags att byta jobb så att du orkar längre och kanske får ett roligare arbetsliv på köpet? Är du missnöjd med arbetsmiljön? Säg ifrån, du ska inte behöva sluta tidigare för att din kropp inte orkar. Kanske är det rätt tillfälle att göra verklighet att en företagsidé? Ofta finns mer tid och bättre ekonomi när barnen flyttat hemifrån.

Hur kommer ekonomin att se ut? Nu kan det finnas utrymme för eget långsiktigt sparande. Eller är det dags att börja fundera på billigare boende?

Den som ska bosätta sig i ett annat land efter pensioneringen bör noga ta reda på vad som gäller. Numera går det till exempel inte att ta med sig garantipensionen utomlands. Den får bara betalas ut till de som är skrivna i Sverige.

3. När du är kring 60 är det dags att rensa bland försäkringarna
I privata pensionsförsäkringar och i tjänstepensioner kan det finnas ett återbetalningsskydd. Dör du så får dina efterlevande dina pensionspengar. Men med skyddet får du en sämre pension eftersom du går miste om arvsvinsterna. Det är kapital som kommer från dem som dör och som fördelas på andra med samma försäkring. Det kan handla om 10-20 procents bättre pension, barnen står på egna ben ochom din livskamrat också kommer att få en hyfsad pension kan det vara läge att ta bort eventuellt efterlevandeskydd för pensionens skull.  

4. Kring 65 är det dags att fingranska reglerna för varje pension
Kontakta PP Pensions kundcenter om det är något du inte förstår och om du har dina försäkringar hos oss. Vi är proffs på pensionsfrågor!

Det viktigaste att tänka på är vad som händer om en försäkring börjar att betalas ut. Privata pensionsförsäkringar och tjänstepensioner går inte att stoppa. Finns det ett avtalat datum för utbetalning kommer pengarna om du inte reagerat i förväg. Håll koll på brev från bolagen och ge besked om du skjuta på utbetalningen. Du kanske arbetar för fullt och vill vänta några år. Under tiden växer pensionen och du får mer längre fram.

Tänkt också på under hur lång tid du vill ha utbetalningen. I många fall kan du välja mellan 5, 10, 15, 20 år eller livsvarigt. Inkomstpension och premiepension från Pensionsmyndigheten kan du däremot reglera som du vill. De kan var och en tas ut i kvartar – 0, 25, 50, 75 eller 100 procent. Och du kan enkelt ändra takten när du vill.  

5. Gå inte för tidigt
Pensioner som betalas ut över fler år ger ett lägre belopp per år. Det är enkel matematik. Tyvärr finns det många som känner trycket att gå även om de hellre hade stannat i yrkeslivet.

Är du sjuk eller arbetslös? Ibland får du förslag på att istället gå tidigare i pension. Det är inget bra råd. Både sjukersättning och a-kassa är pensionsgrundande och har du rätt till ersättningarna finns det ingen anledning att ta ut pension tidigare än nödvändigt.

Många känner också tryck på sig att gå ner i arbetstid eller sluta helt för att täcka upp för brister i vården av äldre anhöriga. Försök att hålla emot och kräv det stöd som ska finnas. En del lockas också att sluta tidigare och då är det viktigt att vad det innebär för pensionen. Det är vanligt att kvinnor slutar arbeta när den, ofta två-tre år äldre, maken slutar. Det kan också locka att gå ner i arbetstid för att hjälpa till med barnbarnen. Innan du fattar några beslut – använd beräkningshjälpen på minpension.se och se vad det innebär för pensionen